Debattera GIS och grafisk information

Vi repeterar det vi tagit upp tidigare i kursen om GIS:  Samhällsplanering, GIS och teknik
När det gällde stadsplanering så handlade det förutom om teknik om följande aspekter på samhällsbyggande:estetiska, sociala, ekonomiska, demokratiskaetiska och kvalitativa. De är förstås fortfarande giltiga. När vi nu har ett teknikfokus ska det dock handla om vilken teknik som kan lyfta fram olika aspekter. Kan exempelvis modern teknik för att visualisera utseendet på hus etc. innebära kraftiga förbättringar estetiskt och demokratiskt? Kan ekonomiska verktyg förbättra våra prognoser och samhällets ekonomi? Kan dagens teknik ge en byggherre ett sådant informationsövertag att den enskilde får sämre genomslag för sina åsikter?

Slutligen när vi diskuterar tekniska nyheter för samhället och hur samhället ska planera för ny teknik så blir det aktuellt att ta upp diskussionen om ekonomisk tillväxt. En väldigt stor andel av de som engagerar sig kring hållbar utveckling är också mycket skeptiska till ekonomisk tillväxt och anser att den bör stanna av. Det finns dock en motsatt uppfattning där det hävdas att det är bara vilken sorts tillväxt det handlar om och där många även tar steget till att också mena att en kraftfull tillväxt är en förutsättning för att utveckla samhället så att det blir tillväxt av rätt slag.

Ett intressant sätt att presentera vad som har hänt i Göteborg på 50 år 1960-2012. Karta.

De här frågorna ska ni förbereda er på för att sedan imorgon debattera. Ni ska förstås förstå båda sidor på en frågeställning men sedan i debatten ska de två grupperna ha olika fokus.

  1. Byggherrar, ska argumentera för att Länsstyrelserna ska fokusera på data till professionella användare, ska i första hand förespråka GIS verktyget ArcGIS Explorer men också lyfta verktyg som kostar en slant, estetiska, ekonomiska och kvalitativa aspekter ska prioriteras, förespråkare av tillväxt
  2. Berörda dvs. boende etc., ska argumentera för att all Länstyrelsens information borde vara fritt tillgänglig, ska förespråka Quantum GIS och andra gratisverktyg än arcGIS explorer, sociala, demokratiska, etiska aspekter prioriteras, inte förespråkare av tillväxt.

Lämna en kommentar